Fionn en Odin worden een beetje mollig! Ze moeten zo snel mogelijk weer op een gezond gewicht komen! Ik zou willen dat ze zo zijn. Deze foto is gemaakt in mei 2022. Fionn (rechts) ziet er wat molliger uit omdat hij een ander postuur heeft dan Odin (links), die eleganter is.
Ik begon manieren te ontwikkelen om paarden leren beweging aan te bieden in 2016, toen Kyra hoefbevangenheid kreeg en een 9 op 9 behaalde op de body score index.
Kyra kreeg zelfs regenplassen op haar rug als het regende. Toch zei ik tegen mezelf dat ze “OK” was. Ze was tenslotte de eerste 8 jaar van haar leven (dik en) gezond… Dus stelde ik het uit om er iets aan te doen. Omdat ik gewoon niet wist hoe!
Ik begon haar te trainen, maar ik kreeg ontmoedigd… Ik ben gestopt. Ik zei tegen mezelf ‘Zo erg is het niet…Ze is een barokpaard.”. Ik deed wat ik kon: langzaam eten en minder eten ‘s nachts…
Genoeg trainen met positieve bekrachtiging was moeilijk. Het “werkte niet” en ik ging er niet mee door. Achteraf gezien verwachtte ik te veel, te vroeg (‘klonteren’) en stopte. Ik wou dat ik toen had geweten wat ik nu weet.
Ik wist niet dat EMS zich manifesteert tussen de 9 en 12 jaar. Ze is net 9 geworden en een maand later… Hoefbevangenheid! Dat laat ik niet nog een keer gebeuren.
Fionn en Odin zijn in augustus wat aangekomen en ik doe alles wat ik heb geleerd om dat om te keren. Ik zal ze terugkrijgen op een gezonder gewicht, voordat het te laat is. ik weet het nu hoe om dit te doen met clickertraining. Ik hoef me geen zorgen te maken over het beschadigen van de band die ik met beiden heb opgebouwd in de afgelopen 10 maanden, sinds ik ze heb.
Dit is wat ik heb geleerd om paarden met overgewicht weer gezond te maken
- Hoefbevangenheid kan worden voorkomen! En genezen.
- Obesitas bij paarden kan worden beheerd (zelfs wanneer paarden lijden aan ziekten zoals EMS)
- De meeste regelmatige gewichtloosheidsadviezen schaden andere delen van het welzijn van het paard (zoals ze in eenzame opsluiting plaatsen en/of op een crashdieet dat de dierenarts mij voor Kyra adviseerde)
- U kunt ze gezond en GELUKKIG maken terwijl u ze helpt af te vallen door middel van lichaamsbeweging en managementveranderingen
Het belangrijkste van alles:
Wat je moet doen als je paard ziek wordt (bevangenheid) is maar tijdelijk! Ik heb 2-3 uur, 7 dagen per week besteed gedurende de eerste 6 – 8 weken of zo om Kyra weer gezond te krijgen!
Het is belangrijk om te beseffen dat, wanneer u zich in een vergelijkbare situatie bevindt: dit niet voor altijd is! En… wanneer je voorkomt dat je paard ziek wordt, bespaar je een hoop tijd, moeite, geld en zorgen!
Je moet enorm veel tijd, moeite en geld steken om je paard weer gezond te maken als hij ziek wordt.
Toen ik Kyra eenmaal op een gezond gewicht had en vrij van hoefbevangenheid, kon ik teruggaan naar mijn normale hoeveelheid tijd met haar doorbrengen. Het was verschrikkelijk om haar te zien lijden! De hoeveelheid zorgen en slapeloze nachten (afgezien van de financiële last van een ziek paard 😉) is enorm!
Mini’s en hoefbevangenheid
Deze keer zal ik er alles aan doen om dit te voorkomen. Vooral omdat ik weet dat minipaarden/pony’s vatbaar zijn voor EMS en hoefbevangenheid.
Ik hou jullie op de hoogte van mijn trainingen. Ik ben zo blij dat ik nu precies weet wat ik moet doen en ik niet de andere kant op hoef te kijken, totdat de dierenarts me met slecht nieuws zou confronteren. Dat laat ik niet nog een keer gebeuren!
Video’s van bewegingstraining met positieve bekrachtiging
Van de blog R+ Bewegingstraining voor paarden met overgewicht
Hier is hoe te beginnen. Dit lijkt op niets van het doelgedrag! Dit is tenslotte geen negatieve bekrachtiging! Bekijk de tweede video van trainingsdag 4 om een idee te krijgen hoe het er uiteindelijk uit gaat zien als we duur bouwen.
Fionn op trainingsdag 4: het doel is vervaagd en mijn lichaamstaal wordt al kleiner en kleiner.
Meer lezen
Tips voor traktaties
Verplaats je paard met een klik
Moet je echt stoppen met snoepen tijdens de training als je paard moet afvallen?
Doe mee aan het R+ (bewegings) Trainingsprogramma voor paarden met overgewicht
Heeft je paard overgewicht? Heeft de dierenarts aanbevolen: geen snoepjes meer!” of “Meer beweging” om je paard in vorm te krijgen? Doe mee met mijn R+ voor paarden met overgewicht. We zullen je grootste worsteling aanpakken om je paard in beweging te krijgen met positieve bekrachtiging. Je kunt pas meedoen na een persoonlijk gesprek, zodat ik dit 2-weekse online coaching programma kan afstemmen op jouw paard, jouw situatie en jouw behoeftes! U kunt hier een gesprek boeken.
Als je beter wilt worden in zaken als:
- Duur opbouwen in het trainen van je paard met R+
- Je paard in vorm krijgen en afvallen zonder een crashdieet
- Plezier creëren in bewegingstraining zodat je niet steeds mee hoeft te rennen
Dit is voor jou. Bekijk hier de informatiepagina!
Sandra Poppema, BSc
Oprichter van de HippoLogic Clicker Training Academy