Of: hoe u problemen oplost tijdens uw oefenritten
Hoe pak je je ritten aan? Voor velen is rijden voor plezier of therapie. Maar voor degenen die aan specifieke doelen werken – misschien is het de volgende show, of een niveau hoger gaan, of opwaartse overgangen verbeteren – moet je de juiste mentaliteit hebben om het meeste uit elke rit te halen. Met paarden weten we altijd dat elke dag anders is. Paarden zijn geen sportuitrusting. We moeten voorbereid zijn op de inconsistenties die gepaard gaan met het werken met een levend, ademend dier. Ze worden ‘s ochtends niet wakker en denken: “Goh, ik hoop dat ik vandaag bereden word.”
Dus wat gebeurt er als je op weg gaat naar je rit en je krijgt niet wat je verwacht? Misschien voelt je paard stijf aan van je laatste rit, dus hij is een beetje hol of afgestompt voor je hulpen. Misschien zit hij binnen vast door de polaire draaikolk, en springt hij rond en voelt hij zich fris. Of misschien is er een nieuw paard in zijn veld geïntroduceerd en voelt hij zich een beetje angstig omdat de dynamiek van de kudde is veranderd.
Wanneer dit gebeurt, probeer ik geen overhaaste conclusies te trekken. Zoveel mensen denken: hij is gewoon koppig, of hij mag me niet, of hij heeft een hekel aan het werken aan overgangen. Maar in werkelijkheid kan het zijn dat je een andere manier moet vinden om dingen te vragen. Het is onze taak als ruiter (en hopelijk de leider van uw kudde) om het beste in ons paard naar boven te halen en elke sessie om te zetten in een “overwinning” voor beide partijen.
Als je trainingssessie niet volgens plan verloopt, kun je het beste overschakelen naar de probleemoplossende modus. Zeg tegen jezelf: “Hoe kan ik mijn paard helpen begrijpen en willen doen wat ik vraag?”
Hier zijn enkele ideeën om te proberen:
1). Geef je paard een baan. Zo vaak als paarden nerveus, afgeleid of veel te vol energie zijn, worden we kleiner en proberen we het paard te kalmeren door minder te vragen. Voor sommige paarden werkt dat misschien, maar ik geloof echt dat een paard dat goed bezig is en mentaal betrokken is, er een is die zijn best voor je zal doen. Zodra ze zich op jou concentreren, vergeten ze de andere dingen waar ze last van hadden. Bovendien verbrandt het calorieën – een paard dat een paar dagen opgesloten heeft gezeten, hoeft meestal alleen maar te bewegen om zijn energie in evenwicht te brengen. Als je hem gedurende deze tijd rekening kunt houden met jou en je hulpmiddelen, zou je je kalme en gewillige paard binnen een paar minuten terug moeten hebben.
2). Vertragen. Stel dat je paard moeite heeft met het maken van stevige overgangen van stap naar galop. Het is beter om terug te gaan naar de overgangen van stap naar draf en ervoor te zorgen dat die gemakkelijk en comfortabel aanvoelen voordat je de snellere gang opnieuw probeert. Je kunt meer bereiken door in moeilijkheidsgraad te dalen. Werk aan het versterken van de dingen die hij goed kan, en hij zal meer bereid zijn om de dingen te proberen die nog niet zijn bevestigd. Je zult ook je eigen positie beter kunnen voelen en ervoor zorgen dat deze klopt als je dingen langzamer doormaakt.
3). Breek het af. Als je paard gespannen of angstig lijkt, zorg dan dat je kleine stapjes zet. Als ik bijvoorbeeld een paard rijd waarvan de tegengalop zou kunnen verbeteren, werk ik aan de heupen naar buiten (in draf of stap) of draai ik op de voorhand om de laterale stukken ervan te versterken. Als het paard eenmaal beter reageert op mijn hulpmiddelen voor die bewegingen, kan ik hem beter door de uiteinden van de ring helpen (meestal het moeilijkste deel van het uitvoeren van contragalop). Het is belangrijk om de bouwstenen van bepaalde bewegingen en oefeningen te begrijpen. Werken met een trainer die u door het hoe en waarom van elke oefening kan leiden, zal u helpen sneller te verbeteren.
Ik denk graag na over hoe lessen die in de ring worden geleerd, daarbuiten kunnen worden toegepast. Hoe kan Trainer Brain je helpen in je dagelijks leven? Als je je overweldigd of uit je vel voelt, doe je dan deze dingen:
1). Geef jezelf een baan. Een nutteloze geest is het speelterrein van de duivel. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken als je een lange takenlijst hebt. Soms leidt dat tot analyseverlamming, waarin je geen beslissing kunt nemen en zit te wachten tot de inspiratie toeslaat. Waarom denk je dat zovelen van ons uitstellers zijn? Als mijn dag vol is en ik daadwerkelijk kan wijzen op de taken die ik heb voltooid, voel ik me zoveel meer tevreden. Houd je hoofd naar beneden; blijf werken. Blijf bij de taak. Trouwens, het verbranden van calorieën is een van de beste manieren om je beter en minder overweldigd te voelen, dus het vasthouden van het momentum werkt ook in letterlijke zin.
2). Vertragen. Er is een gezegde dat ik graag gebruik: “Nooit tijd om het goed te doen, altijd tijd om het twee keer te doen.” Als je haast hebt, doe je niet je best. Dingen snel gedaan krijgen is altijd een goed doel, maar aandacht voor detail is belangrijk en u moet de tijd nemen die nodig is om succesvolle resultaten te behalen. Anders gezegd: Slow is smooth. Glad is snel. Door methodisch te zijn en de tijd te nemen, kan het werk zelfs een stuk sneller gaan. Onthoud ook dat aandacht voor jezelf (je gezondheid, inclusief slaap en mentaal welzijn) grote voordelen zal opleveren in termen van productiviteit en positieve vooruitzichten.
3). Breek het af. Hoe eet je een olifant? Een hap tegelijk. In plaats van een project te beschouwen als één grote, moeilijk uit te voeren klus, kun je het opsplitsen in kleinere taken, zodat je snel je voortgang kunt zien en voelen. Pak de basis aan en leg alle stukjes bij elkaar om grote dingen te bereiken.
Paardrijden leert probleemoplossende vaardigheden, en die vaardigheden helpen ons op andere gebieden van ons leven. Als je je Trainer Brain cultiveert, kun je het meeste uit elke rit halen, zelfs die dagen dat je paard je halverwege niet ontmoet.